Home » » Information about some important acids - अम्लो की जानकारी

Information about some important acids - अम्लो की जानकारी

दोस्तों परीक्षा मे आने वाले कुछ महत्वपूर्ण अम्लो की जानकारी जो अधिकतर परीक्षा मे पूछी जाती है निम्न प्रकार है 

आँवले मे कसैलापन - *टैनिन*
बादाम मे कडुवाहट - *एमाइलेडिन*
पपीता मे पीला रँग - *केरिक्जेन्थिन*
मिर्च मे चरपराहाट - *केप्सेसिन*
खीरे मे कडुवाहट - *कुकुर बिटेसिन*
करेले मे कडुवाहट - *मेमोर्डिकोसाइट*
टमाटर मे लाल रंग - *लाइकोपिन*
प्याज मे लाल रंग - *एन्थोसाइनिन*
प्याज मे पीला रंग - *क्वेरसिटीन*
हल्दी मे पीला रंग - *कुरकुमिन*
गाजर मे नारँगी रंग - *कैरोटिन*
बेल मे कडुवाहट - *मार्मोलोत्सिन*
पीपर मे कडुवाहट - *ओलिमोरेसिन*
मूली मे तीखापन - *आइसोसाइनेट*
शलजम मे चरपराहट - *कैल्शियम आँक्सलेट*
पीपर मे गंध - *ओलियोरेसिन*
आलू मे हरा रंग - *सोलेनिन*
मिर्च मे लाल रंग - *कैप्सेनथिन*
गाजर मे लाल रंग - *एन्थोसायनिन*
तिलहनों के तेल मे पीला रंग - *कैराटिनाइज्ड*

0 comments:

Post a Comment

TIME TABLE